Ako sa robilo pivo v Banskej Bystrici?

Publikované : 18.06.2017 | Komentárov: 0 | Zobrazení: 804

Pivovarnícka tradícia na Slovensku je úzko prepojená s baníckou činnosťou, a tiež s privilégiami stredovekých kráľovských miest. Už tento utorok 20. júna 2017 o 17-tej hodine návštevníci Matejovho domu prostredníctvom prednášky s názvom Pivovarníctvo v Banskej Bystrici spoznajú históriu žltého moku, ktorým si hasili smäd ľudia už pred viac ako 6 000 rokmi a zároveň sa dozvedia o jeho spojitosti s mestom pod Urpínom – slobodným kráľovským mestom.

 

V stredoveku nebolo požívanie piva ničím výnimočným, pretože ho konzumovali príslušníci šľachty, cirkevní hodnostári, baníci, remeselníci, ale aj bežní obyvatelia miest a dedín. Recept na pivo poznal doslova každý, a preto si pripravovali tento mok ľudia aj sami doma.

Prvý pivovar na území Slovenska bol založený už v roku 1473 vo Vyhniach a dodnes ho poznáme pod značkou Steiger. O 60 rokov neskôr vznikol prvý mestský pivovar aj v meste pod Urpínom, a to vo dvore Komorského domu na Námestí SNP. V mesta už v tom čase existovalo okolo 80 drobných pivovarov. Prakticky pod každou bránou sa varilo pivo, komentuje stav pivovarníctva v tých časoch v Banskej Bystrici Vladimír Klemanič.

S priemyselnou výrobou piva začali Banskobystričania až v druhej polovici 19. storočia, čo súviselo s postupným rozpadom cechového systému na Slovensku. Podľa archívnych dokumentov bol v roku 1871 vybudovaný nový mestský pivovar, ktorý stál na súčasnom Moysesovom námestí. Aj napriek zastaranej technológii pivovar ročne vyrobil 5 000 hl piva, ktoré sa vyvážalo až do Pešti či Viedne. Chýr o banskobystrickom pive a jeho kvalite sa rozšíril aj do sveta, vyhľadávané boli najmä značky Banskobystrický Porter a Ležiak.

Rozvoj pivovarníctva v meste pokračoval aj neskôr a na tradícii výroby piva Zlatoprameň bol neskôr vybudovaný nový moderný pivovar v Radvani – Kráľovej, ktorý je dodnes známy ako URPÍN. Základný kameň pivovaru, ktorý je zároveň aj jedným zo symbolov mesta, bol položený v roku 1968.

 

Na opätovné stretnutie s históriou v Matejovom dome pozýva nielen všetkých priaznivcov tohto žltého moku, riaditeľ Stredoslovenského múzea Roman Hradecký.

 

Pozývame vás na ďalšie odkrývanie tajomstiev nášho depozitu:

18. 7. 2017 s historikom Petrom Račkom na tému Kľúče od medeného mesta

15. 8. 2017 s etnologičkou Janou Nahálkovou na tému Tajovská keramika

Poslať e-mailom

 

Súvisiace články

Slovenské gymnázium v Banskej Bystrici

Slovenské gymnázium v Banskej Bystrici

Revúca, Turčiansky Svätý Martin a Kláštor pod Znievom sú miesta prvých troch slovenských gymnázií, o ktorých sa dočítame v každej učebnici dejepisu. No podľa historika Vladimíra Sklenku prvé slovenské gymnázium bolo v Banskej Bystrici. celý článok

Poznávanie astronómie starovekého Egypta

Poznávanie astronómie starovekého Egypta

Pozorovania oblohy, nebeských telies, úkazov a prírodných zákonitostí boli pre starovekých Egypťanov zdrojom inšpirácie nielen k formulovaniu komplexných náboženských predstáv, ale aj k tvorbe poznania o tajomnom svete, ktorý ich obklopoval. celý článok

Výskum a pamiatková obnova na Pustom hrade

Výskum a pamiatková obnova na Pustom hrade

Stredoslovenské múzeum pozýva na Stretnutie s minulosťou pod Zelenou klenbou milovníkov histórie, hrdých lokálpatriotov, ale aj všetkých zvedavcov, ktorých zaujímajú príbehy zaprášené časom. Už túto stredu 28. júna 2017 o 17-tej hodine predstaví archeológ Ján Beljak Pustý hrad ... celý článok

Diskusia (0)

pridať

Zatiaľ žiadne komentáre.

Pridať komentár

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený. Prihláste sa alebo registrujte sa.